mandag 2. juli 2012

The land of wine and honey

Advarsel: denne bloggposten kommer til å inneholde en del vin- og matnerding, men skal prøve å beskrive andre ting også. Vårt besøk på Cyrus restaurant kommer som eget innlegg, for å spare både min og deres mentale helse. 

Lars og Arild har vært i Sonoma før, for Pål var det et nytt bekjentskap. For de uinnvidde er Sonoma et vindistrikt ca 2 timer nord for San Francisco med over 250 vingårder. I tillegg har de også flere landskjente ølbryggeri her, blant annet Russian River Brewing Company. For de som tror at amerikanerne hovedsakelig produserer Budweiser og Miller Lite, er det så veldig, veldig feil - det er sannsynligvis ingen andre land som har så mye bra øl som USA#1.

Sonoma er mest kjent for å produsere mye vin på druene Zinfandel (som er unik for USA, sånn ca) og Syrah, og lager suverent mest røde viner. Litt dumt siden jeg og Arild også er veldig glad i hvite viner, men men.  Det går også en del i Cabernet Sauvignon og Merlot. På den hvite siden er det omtrent utelukkende Chardonnay og Sauvignon Blanc, kan ikke huske å ha sett mye annet.

Vi hadde planlagt å være to dager i Sonomaområdet, men av en eller annen merkelig grunn ble avreisen fra Redding litt senere enn planlagt og vi rakk ikke mer enn 2 vinbesøk på første dag. Det gjorde vondt i mitt prosjektlederhjerte, men vi ble tvunget til å stikke innom tilfeldige vingårder vi fant på veien. Det første het Beaver Creek Winery. Valget falt på dette av svært akutte årsaker, men det viste seg å være et heldig sammentreff. Mannen som møtte oss viste seg å være tsjekker, og ikke av det veldig hyggelige slaget. Hvis fordommene dine forteller deg at godt voksne tsjekkiske menn har gråsprengt skjegg og er gruffe og mutte, har du helt rett. Kommunikasjonen besto stort sett av at han sa "syrah", "this is chardonnay" "bread <peke på brød" mens vi nikket nervøst. Vinen hans var slett ikke verst, og alle tre bestemte seg å kjøpe hans rosin i pølsa, "Fairytale" - en miks av Cabernet Sauvignon, Merlot og litt Syrah. I det vi skulle til å betale sa tsjekkeren "you get gift" og pekte på speilet bak seg, hvor det sto "buy 3, get 1 free". Strålende. Og det var slett ikke noe tull han ga oss - faktisk en til av samme type (ikke billig).

Neste vingårdsbesøk hopper jeg glatt over, og kan fortelle at vi installerte oss på samme sted i Healdsburg (også kalt "Beverley Healdsburg" grunnet de mange små eksklusive boutiques, gullsmeder, trophy wives osv) som sist gang, Best Western. Det er generelt en kjede med lave priser og bra kvalitet som er veldig grei å benytte seg av på road trips.

Da vi skulle parkere fikk jeg meg en ny venn - en hund som tydelig hadde stukket av fra eieren. Han bestemte seg for at vi ikke fikk lov til å kjøre ut av parkeringsplassen igjen:

All your car are belong to us


Vi tok kontakt med de hyggelige damene i resepsjonen som lovte oss å følge opp med animal shelters.

Kvelden var ikke spesielt ung lenger, så vi ruslet de 15-20 minuttene ned til Healdsburg sentrum etter å ha funnet en anbefaling på yelp.com på sted å spise. Det viste seg at det dessverre var fullt der, så vi ble sendt rundt hjørnet til søsterrestauranten. Det var slett ikke dumt, for maten var veldig god og ikke minst fordi de hadde spillet boccia der. Et spill med relativt enkle regler, men mye taktikk og mye moro.
Perfekt underhåndsteknikk. Arild måpende i beundring i bakgrunnen.
  
Morodelen ble godt hjulpet av særdeles gode drinker og IPA-ølet "Pliney the Elder", sannsynligvis den beste IPA-en jeg har smakt noensinne, brygget av tidligere nevnte Russian River BC. Vi kom også i prat med to amerikanere (separat), og fikk noen gode tips til morgendagens vinsmaking fra ei som jobbet i bransjen. David Bowie var opplagt på på harde droger. Alt i alt en særdeles hyggelig kveld, gjort enda hyggeligere av at jeg knuste Pål og Arild i boccia. MUAHAHAHA.

Neste dag hadde vi sett oss ut 4-5 vingårder vi skulle besøke. Det var ikke uten grunn at vi (dvs jeg og Arild, Pål hadde ikke stemmerett) bestemte oss for å dra tilbake til Sonoma i stedet for å dra til søsterdalen Napa Valley. Sonoma er bare utrolig laidback og vennlig, mens Napa har rykte på seg for å være mer turistifisert og snobbete. Dessuten lager de veldig mye Cabernet Sauvignon av den litt overeikede typen, ikke en favoritt.

Kort oppsummert kjøpte Lars og Arild altfor mye vin og lurer på hvordan de skal få med seg alt på flyet (skal selvsagt gå på rødt, helt sant!). Resten av dagen (minus Cyrus) oppsummeres best med bilder. Jeg lyver bittelitt, vi kjøpte litt vin dagen etter også...

Lars har rotet seg ut blant vinrankene og prøver å stirre en vinbjørn i senk


MC Hell and DJ Merc wildin' in Geyserville yo

Pål kjøpte ikke mye vin, men ble medlem i en flott klubb!


2009 flashback +/- 1 at Seghesio Winery

"Enda bra jeg la in AA på speed dial"

Litt vinnerding helt til slutt: vår fangst besto hovedsakelig i røde viner fra Beaver Creek, Alexander Valley, Sbragia, Chalk Hill, Papapietro Perry, Seghesio, Loxton og Wellington. Av disse ville jeg anbefalt Alexander Valley, Chalk Hill, Seghesio (Håken: fikk fatt på to Rockpile fra 2005 :D) og Wellington spesielt. Det ble mye Syrah og Zinfandel, samt noen blends og to-tre portviner i tillegg. For egen del skal opptil flere langtidslagres - man må jo gjøre sånt ettersom årene siger på, ikke sant?











5 kommentarer:

  1. Det hjelper om dere tenker på denne karen når dere skal høre for dere den tsjekkiske vinmannen: http://www.youtube.com/watch?v=svSGKJFSl-8&feature=related

    SvarSlett
  2. Jepp, bare enda mindre pratsom

    SvarSlett
  3. og beste ipa'en evva. det høres greitt ut, for å si det sånn. wish I was there :)

    SvarSlett
  4. Hm, du kan heller få smake på fangsten i levende live :) Og yesss, den IPA'en var goddamn guddommelig.

    SvarSlett